септембар 24, 2020
aktuelno

Napustila nas je Isidora Bjelica: Kikinđani joj bili omiljena publika – Kikinda Online News

Isidora Bjelica, poznata književnica i tv voditeljka preminula je juče u stanu njenih roditelja na Novom Beogradu u 52. godini života. Bila je udata je za dramaturga Nebojšu Pajkića sa kojim ima dvoje dece, Lava Grigorija Pajkića i Vilu Evangelinu Pajkić.

Vest o njenoj smrti nakon dugogodišnje borbe sa opakom bolešću potresla je celu Srbiju i sve one koji su je voleli. Isidora Bjelica prvi put gošća našeg grada bila je 7. marta 2012. godine kada je Turistička organizacija grada Kikinde povodom Dana žena u svečanoj sali kikindskog Kulturnog centra organizovala književno veče pod nazivom „Čajanka sa Isidorom“, a nešto kasnije, na leto, u dvorištu „Kurije“ održana je i modna revija šešira čuvene književnice, po kojima je osim bestselera ova književnica i bila poznata i koji su joj bili zaštitni znak. Tada je i rekla da Kikinda spada u jedan od najotmenijih gradova u Srbiji, a vremenom ljubav koju je ova spisateljica negovala sa kikindskom publikom bila je sve jača.

Kada joj je dijagnostikovan rak zbog čega su joj odstranjena oba jajnika, materica i trbušna maramica osim mukotrpnih bolova Isidora je morala da se izbori i sa psihom jer prema rečima književnice kancer smatra „elegantnim samoubistvom“. Bolest ju je naterala da proda oko 3.000 retkih knjiga da bi platila lečenje u inostranstvu. Iako krhkog zdravstvenog stanja, bila je primorana da radi zbog čega joj se bolest nekoliko puta vraćala. Teška iskustva sa kojima se susretala tokom borbe sa opakom bolešću pretočila je u trilogiju „Spas“, a činilo se, da je i kroz svoje poslednje romane, na simboličan način, da li svesno ili ne, provejavala nit o prolaznosti života, podsećajući nas na to koliko je svaki trenutak vredan i važan življenja, jer sutra možda i ne osvane:

-“ Spas je moja lična mala inicijacijska knjiga, moja golgota, put mog telesnog stradanja i napor ka duševnom vaskrsenju… Uz svaki bol, uz svaku tugu, ide i novo otkrivanje sreće, radosti, blagodati koju sam nažalost bila zagubila zbog svog nemara i tako dobila ovo najteže iskušenje…“ – govorila je Isidora Bjelica. Prilikom svog, kako se ispostavilo poslednjeg gostovanja u Kulturnom centru Kikinda gde je bila u društvu svog sina Lava, govorila je o ključnim momentima svog života:

-“ Ja sam sa devet, deset godina znala da sam pisac. Deda mi je bio predsednik Udruženja književnika i kada vi tako odrastate da vas tako ninaju Ivo Andrić, Meša Selimović, Branko Ćopić i Desanka Maksimović, vi tada mislite da je književnost najvažnija. Sa 12 godina sam već objavljivala priče u dečijim novinama, i niko drugi nije dobijao pisma čitalaca sem mene, pisala su mi deca. I ja jedino što znam u ovom životu, što bi rekao Bajron, jeste da čitam i da pišem. Svima sam zabranila da me pitaju kako sam, jer niko danas ne voli da čita zdravstvene biltene. Uspela sam nekoliko puta da pobedim rak, zaista se molim dragom Bogu da mi se više ne vrati jer sam već pomalo i umorna. Trudim se da na bolest ne razmišljam kada ne moram. Ekhart Tole kaže da je patnja najbolji učitelj, moja knjiga „Škola za anđele“ je zato i napisana da bih neke duše poštedela patnje, a da se neki zakoni ljubavi i kosmosa razumeju na lakši način. Nadam se da će Kikinđanima ,,Škola za andjele“ pomoći da uvećaju radost i ljubav, a iskreno se nadam da ćemo dobiti poziv da moja predstava o Nataliji Obrenović gostuje pred mojom omiljenom publikom. Posle pet godina vratila sam se pozorištu, predstava ,,Šta ostaje posle zanosa“ sa briljantnom Jelicom Brestovac gde god gostujemo izaziva oduševljenje, tako da se nadam da će necenzurisanu priču o najvoljenijoj srpskoj kraljici videti i Kikinda“ – izjavila je Isidora u svojoj poslednjoj izjavi za naš portal. Nažalost, kikindska publika ostala je uskraćena da pogleda predstavu, a lik i delo kao i druženja za poznatom književnicom, naši sugrađani neće nikad zaboraviti.

Počivaj u miru Isidora.

Foto: Kulturni centar Kikinda


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *