септембар 24, 2020
aktuelno

Gradski Štab za vanredne situacije: Epidemiološka situacija u Kikindi relativno zadovoljavajuća – Kikinda Online News

Prema ocenama lokalnog Kriznog štaba za vanredne situacije i prema rečima Komandanta Gradskog Štaba za vanredne situacije gradonačelnika Kikinde Pavla Markova, epidemiološka situacija je sada relativno zadovoljavajuća o čemu govore brojke i poslednji zvanični podaci:

-“ Mi smo u prethodnom periodu imali negde oko 220 zaraženih, od toga trenutno imamo oko više od 120 aktivnih slučajeva kovid infekcije zaključno do jučerašnjeg dana. Pre nekih mesec dana, to je sada skoro sedam do osam puta više u roku od nekoliko nedelja. Kikinda nije imuna na korona virus, naravno da problemi postoje, sa jedne strane ne želimo da pravimo paniku, ali sa druge strane moramo i da preuzimamo sve mere kako bismo sačuvali naše stanovništvo. Pozvao bih na ozbiljnost naših sugrađana svih generacija, da budemo svesni svih onih informacija koje možemo da dobijemo na centralnom nivou, jer se o virusu mnogo toga zna, ali sa druge strane, dosta toga je i dalje čak i za nas nepoznanica“ – izjavio je Markov, dalje navodeći da će eventualno popuštanje određenih vrsta mera odrediti isključivo povoljnija epidemiološka situacija u gradu:

-“ Sve mere koje se donose, donose se na osnovu stručne analize, pa je tako Zavod za javno zdravlje Kikinda jedina ustanova koja može da odredi situaciju i da da svoje mišljenje i preporuke, a Krizni štab je mesto gde se te odluke analiziraju, odnosno usvajaju, ili ne usvajaju. U skladu sa situacijom, svi uslovi su ispunjeni za donošenje mera koje su propisane u prethodnom periodu. Ako bismo išli dalje, što se tiče samog grada, a vodeći se normama i prema proseku kojim se i sam ZZJZ vodi, Kikinda bi trebala da uvede vanredno stanje. Mi to ipak nismo formalno učinili, ali smo sa druge strane uveli vanredne mere koje se nalaze i na listi drugih gradova. Čujem da po gradu kolaju priče koje neću nazvati malo pežorativno, „stručnih“, ali kada želite nešto da komentarišete, tu bi preporučio da se naši sugrađani bolje raspitaju, da odu na prava mesta i da slušaju struku“ – dodaje Markov napominjući da Kikinda po svim epidemiološkim faktorima ne može da se meri sa naseljenošću drugih mesta gde su neke od mera za nijansu blaže nego što je to kod nas:

-“ Što se tiče komentara da radi bazen u Adi, a ne u Kikindi, mi nećemo da se merimo ni sa Adom ni sa bilo kim uzimajući u obzir naseljenost mesta gde postoje razlike i tu su smešteni elementi gde se i donose određene odluke. Kao čovek, mislim da nikom neće nedostajati i da ništa neće propustiti ako ne ode na bazen neko vreme. To nije najvažnija stvar u životu, ima daleko važnijih stvari, moramo da vodimo računa da sačuvamo sebe, a ako to neko ne želi, neka barem misle na one oko sebe, jer ti ljudi ne razmišljaju kao oni. Začudio me je i komentar iz kikindskog Plivačkog kluba i dogovorili smo se da ćemo u toku ove nedelje ozbiljno razmatrati mogućnost održavanja treninga“ – završava Markov.

Foto: Čedomir Vujanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *