август 7, 2020
aktuelno

„Od Svetog Ilije, sunce sve milije“ – Sutra je Ilindan – Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici drugog dana avgusta proslavljaju Svetog proroka Iliju, zaštitnika vazduhoplova, čuvara od oluja, gromova i vatre za koga se vezuju brojni običaji i verovanja.

Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista (816. godine). Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i „slavio tuđe bogove“.

Srpski narod mnoge prirodne pojave pripisuje Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac „gađa đavole“ pa se ne valja krstiti, kao i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije „nečastivi“.

Po predanju, na Svetog Iliju prepodne je leto, a popodne jesen. Nakon ovog dana, više ne bi trebalo da se kupa u rekama.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Po jednom narodnom običaju, tri dana pre i tri dana posle Sv. Ilije, žene ne peru košulje jer se veruje da će se pokidati. Iskazuje se veliko poštovanje prema vodi – verovalo se da tih dana ni orlovi ne piju vodu.

Stara narodna poslovica kaže: „Od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da se od sutrašnjeg dana vreme menja kao i da je od leta ostalo veoma malo.

Prema predanju običaji nalažu da na Svetog Iliju konzumira med kako biste bili zdravi tokom cele godine, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi tokom cele godine deca bila čila i vesela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *