јул 12, 2020
aktuelno

Danas je Vidovdan: Praznik koji „otvara oči“-Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju jedan od najvećih hrišćanskih i srpskih praznika – Vidovdan koji se kao nepokretan praznik osim kod Srba, obeležava i u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi. Značaj Vidovdana srpski narod vezuje za brojne istorijske događaje, od kojih je najznačajnija Kosovska bitka.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Iz veka u vek, 28. jun donosio je različita verovanja. Jedno od njih je i ono koje se tiče boga Vida kao vrhovnog božanstva, koji je smatran „Bogom nad bogovima“, a svi drugi bogovi tek polubogovima. Verovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji „otvara oči“.

Neka predanja govore i o tome da se na Vidovdan mogla videti i budućnost. Srpski narod je navodno i Kosovski boj unapred video kao veliko stradanje za zemlju i veru.

Veza Vidovdana sa vidom manifestovala se i u narodnoj medicini. Uoči praznika ili na sam praznik izjutra ljudi su brali travu zvanu vidovčica, često je stavljajući u vodu i potom se njome umivali verujući da tako preko godine ne bi „bolovali od očiju“. Ponegde su neku vidovčicu čuvali i koristili onda kada bi ih oči obolele.

Na Vidovdan se, prema knjigama i starostavnim verovanjima, ne radi ništa u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne. Tog dana valja i okusiti zrelo voće. Veruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove kao što su pletenje i vezenje.

Kako je Vidovdan za Srbe dan kada se odigrala najveća i najznačajnija bitka u nacionalnoj istoriji, današnji praznik trebao bi da protekne bez pesme i igre dok se u pravoslavnim hramovima služe pomeni za sve stradale vojnike u ratovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *