јул 12, 2020
aktuelno

23. Saborovanje u Novim Kozarcima: Optimistični „Pogled u budućnost“-Kikinda Online News

U organizaciji Udruženja građana ,,Krila anđela“ iz Novih Kozaraca, od 26. do 28. juna održava se tradicionalno, 23. po redu Saborovanje – likovna kolonija slikara koje je posvećeno Ikoni Majke Bogorodice Trojeručice. Saborovanju prisustvuju slikari iz Beograda, Čoke, Bačke Palanke, Sente, Novih Kozaraca, Novog Kneževca, Sombora, Surčina i Zaječara. Tema kojom se slikari, odnosno učesnici ovogodišnjeg Saborovanja bave je ,,Pogled u budućnost“ kao jednoj vrsti omaža na poznatu epidemiološku situaciju u zemlji i svetu, a kod svih učesnika prisutan je entuzijazam u bolje i lepše sutra. Dela nastala na Saborovanju biće izložena u septembru u konaku knjeginje Ljubice u Beogradu.

-“ Nama umetnicima veoma je važan prostor koji nas okružuje i pruža nam priliku da se bolje izrazimo, a jedan ovakav zaista nam pruža takvu mogućnost i takvu vrstu slobode. Inspirativno gledam u budućnost, pa je logično da može da bude i različitih zastupljenih radova koji se bave samom temom“- izjavila je Nikoleta Buljovčić, umetnica iz Sente.

-“ Želeli smo da čim nam se ukaže prilika, otvorimo Saborovanje gde će slikari biti u prilici da prenesu svoja viđenja koja su se desila u celom svetu, i u našoj zemlji zbog cele epidemiološke situacije. Umetnici su u svojim likovnim izrazima veoma senzibilni, tako da smo upravo od njih želeli da čujemo, a i vidimo kakav je njihov pogled na budućnost u narednom periodu“- izjavila je Tanja Gligorijević, koordinatorka projekta ,,Pogled u budućnost“.

Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač istakao je da je Saborovanje lepa prilika za razmenu iskustava, a da se ideje pretoče u umetnička dela:

-“ Pohvalio bih organizatore koji su po 23. put okupili slikare na jednom mestu nakon vanrednog stanja i represivnih mera i iskreno se nadam da će i u narednom periodu Saborovanje i likovna kolonija imati podršku gradskih, pokrajinskih i republičkih institucija i kao takva, prepoznata u evropskim i svetskim krugovima umetnosti„- rekao je Lukač.

Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *