јул 12, 2020
aktuelno

Peri Zubcu nagrada „Raša Popov“ za životno delo-Kikinda Online News

Poezija ima svoje korene i oni su usađeni u bezgraničnom prostoru našeg bića. Iz tog nevidljivog korenja rastu pupoljci koji nam svojim cvetanjem daju nadu da nas neće pojesti sopstvena glad za materijalnim bogatstvom koji ima lažni sjaj u životu. Najbolje korene u Mokrinu ostavila su dva velikana srpske književnosti – Miroslav Mika Antić, a drugi – sveznalac,mađioničar i književni genije Raša Popov. Festival „Rašin dan“ koji je po treći put održan u Mokrinu na dan rođenja Raše Popova, započet je danas svečanom akademijom u prostorijama Doma kulture gde su naši najpoznatiji književnici i stvaraoci za decu evocirali uspomene na književnog maga. Tom prilikom, na literarnom konkursu za nagradu „Rašin šešir“ koji je ove godine okupio mlade pisce iz svih krajeva naše zemlje, ali i iz Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske uručene su zahvalnice, dok je prvu nagradu, odnosno „Rašin šešir“ ponela Jovana Čarkić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole ,,Jovan Sterija Popović“ iz Vršca. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Raša Popov“ za životno delo je književnik Pero Zubac:

– “ Znate, ja sam imao tu sreću da budem pobratim Miroslava Antića, mi smo čak i pomešali krv, jer je on rekao da je to takav običaj. Sa Rašom – dovoljno je da kažem da sam bio urednik „Fazona i fora“, često smo putovali zajedno i vezan sam za Mokrin zbog njih dvojice ali i preko drugih ljudi – Vasike Tenkeša, Dmitra Šegrta i doktora Branislava Blažića koji nas je nedavno napustio. Veoma mi je drago zbog ove nagrade i kako sam se promicao Kikindi tako su mi se primicale i uspomene na drage prijatelje koji su me dovodili u Kikindu“- rekao je književnik Pero Zubac.

-“ Veoma mi je drago što sam danas u Mokrinu, što sam učesnik na „Rašinom festivalu“ i što sam dobila nagradu. Pisala sam pesmu o tome kako se piše pesma. Pesma se piše iz ljubavi prema lepoj reči. Inspirisali su me drugari, porodica, kućni ljubimci i priroda. Volim da čitam poeziju Raše Popova, ali mi je najviše žao što nisam bila u prilici da ga upoznam“- izjavila je Jovana Čarkić iz Vršca, ovogodišnja laureatkinja nagrade „Rašin šešir“.

Književnik Tode Nikoletić i predsedavajući član komisije za nagradu „Rašin šešir“ istakao je da je značajna manifestacija kao što su „Rašini dani“ potrebna svima kako bi sačuvali svoj identitet i književnu vrednost koja je prema rečima ovog književnika, ipak danas stavljena pod sumnjive okolnosti gde je potiskuje sve ono što spada pod vulgarnost i brutalnost:

-“ Zahvaljujući razumevanju Živka Ugrenovića, predsedniku Mesne zajednice Mokrin koji se potrudio da se manifestacija „Dan Raše Popova“ nastavlja nakon Memorijala posvećenog Miroslavu Antiću, zaista je potrebno da se na rubu naše kulture sačuva identitet koji se danas sve više poništava iz ekonomskih i drugih ubeđenja. Drago mi je što iz ove prašine rastemo svi do ličnosti i veličine Raše Popova, upravo iz razloga zato što je to temelj buduće kultire i onih koji rastu i sazrevaju, a pre svega nas, koji smo klonuli nakon svih problema i nametnutih strahova. Za jedan veliki grad dovoljne su dve velike kuće – a Mokrin ima dve takve – kuću Miroslava Antića i Raše Popova“- rekao je Nikoletić.

-“ Mesna zajednica Mokrin i ove godine kao organizator Festivala „Dani Raše Popova“ uz podršku grada Kikinde realizovala je ovakvu manifestaciju koja je još uvek u povoju. Težimo što većem uspehu u ovoj manifestaciji, o čemu najbolje svedoči i broj pristiglih radova na konkursu kojih je daleko više nego prošle godine tako ići ka što većoj masovnosti“- rekao je Živko Ugrenović, predsednik MZ Mokrin.

-“ Raša Popov obeležio je svačije detinjstvo, kroz pesme, emisiju „Fazone i fore“i iako je odlazio iz Mokrina, to se nikada nije primećivalo i uvek je koristio priliku da spomene mesto odakle dolazi. Mokrin, kao selo, mora da nastavi da se ponosi takvim ljudima kao što su bili Mika Antić i Raša Popov“ – dodao je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *